blaCk MetaL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

blaCk MetaL

sonsuz karanlık, iğrenç, kusmuk, kan, olumsuz,durmaksızın MeTal....
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap
En son konular
» ...giyim...
piano tarihçesi... Icon_minitimeCuma Ağus. 08, 2008 9:57 pm tarafından Admin

» ...fotoğraflar...
piano tarihçesi... Icon_minitimeCuma Ağus. 01, 2008 7:46 pm tarafından Admin

» Elektro Gitarın Kısımları
piano tarihçesi... Icon_minitimeCuma Ağus. 01, 2008 7:44 pm tarafından Admin

» Boş (Hollow) Gövdeli
piano tarihçesi... Icon_minitimeCuma Ağus. 01, 2008 7:43 pm tarafından Admin

» Elektro gitar
piano tarihçesi... Icon_minitimeCuma Ağus. 01, 2008 7:42 pm tarafından Admin

» Iron Maiden - Fear Of The Dark (tab)
piano tarihçesi... Icon_minitimePtsi Tem. 07, 2008 11:12 pm tarafından Admin

» Iron Maiden - Dance Of Death (tab)
piano tarihçesi... Icon_minitimePtsi Tem. 07, 2008 11:12 pm tarafından Admin

» Immortal - Battles In The North (tab)
piano tarihçesi... Icon_minitimePtsi Tem. 07, 2008 11:11 pm tarafından Admin

» Hayko Cepkin - Son Kez (Tab & Akor)
piano tarihçesi... Icon_minitimePtsi Tem. 07, 2008 11:07 pm tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum

 

 piano tarihçesi...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Kadın Mesaj Sayısı : 263
Yaş : 114
Nerden : FinlandiA
İş/Hobiler : Black MetaLl
Lakap : niCol
Kayıt tarihi : 16/06/08

piano tarihçesi... Empty
MesajKonu: piano tarihçesi...   piano tarihçesi... Icon_minitimePerş. Haz. 19, 2008 9:06 pm

İlk Piyano 1700 lü yıllarda İtalya - Floransa'da Bartolommeo Cristofori' tarafından yapıldı. Cristofori'nin en büyük başarısı, piyano'nun temel mekanik sorunu olan, çekicin tellere vurması anında sesin çekicin etkisi ile sönümlenmemesi ve çekicin çok çabuk bir şekilde tellerden ayrılarak notanın yeniden çalınabimesi sorununa bir çözüm üretmesidir. Öldüğü 1731 yılına dek 20 civarında piyano üretti.

Fransız Marius'un bu çalgıya katkısı, tokmaklı klavseni bulmak oldu. Saksonyalı Silbermann ise, Schröter' in çekiç sistemini geliştirdi ve Bach'ın da değerli öğütlerinden yararlanarak, klavyenin tüm ses genişliğinde eşit bir ötüm elde etmeyi başardı. Augsburg' da org yapımcısı Johann Anderas Stein (1728-1792) Alman veya Viyana usülü denen mekanizmalı piyanolar meydana getirdi. 1789'da Stein, ayrıntıları belirtmek için kullanılmakta olan dizliklerin yerine pedal koydu. Andreas ve torunu Johann Baptist Streicher (1796-1871), piyanonun yapısını (Beethoven'in arzusu üzerine) daha sağlamlaştırdı ve ikinci bir otum kapağı ekleyerek daha dolgun bir ses sağladı. Piyano sanayinin gerçek kurucusu Alman Zumpe' dir, "kılavuzlu" denen mekanik piyanoyu gerçekleştirdi. İlk düz piyanoyu, 1789' da İrlandalı William Southwell yaptı. Sebastian Erard 1822'de piyano yapım tekniğini geniş ölçüde etkileyen bir yenilik getirdi (ikili itme dilleri). Henri Pape, çapraz tel ve keçeli çekici buldu. James Thom , ekleme demir çatıyı kurdu.


Piyano mekanizmasıBu çalgı, büyük bestecilerin en yakını olmuştur, dolayısıyla bu çalgı için verilen bestelerin sayısı ciltler tutar. "Piyanistler, diğer çalgıları çalanlara nazaran, çıkaracakları sesleri piyano üzerinde hazır bulurlar" gerekçesiyle, küçük yaştan (altı-on) başlayarak, öğrenebilecek çalgılardan birisidir.Hatta günümüzde çok daha küçük yaşlara yönelik piyano eğitimi verilebilmektedir.

Ünlü Piyanist Sigismund Thalberg: "Çalarken, sesleri uzatmayı, iyi bir ses çıkarmayı ve ses çıkarırken gerekli olan değişiklikleri yapabilmek için, zorunlu olan ilk şartlardan biri her türlü sertlikten uzak bulunmaktır. Kolda, elde ve parmaklarda yetenekli bir şarkıcının sesinde sahip olduğu incelik ve bükülmeler bulunmalıdır" diyor ve şöyle devam ediyor: "İhmal edemeyeceğimiz bir konu varsa, o da , çalarken vücudun hareketlerinde büyük bir ölçü olmasının; kolları, elleri büyük bir sükunetle yönetmenin, piyanoya çok yüksekten vurmamanın, kendi kendini dinleyebilmenin ve hüküm verebilmenin gerekliliğidir. Genellikle, parmaklarla fazla çalışılmakta, fakat kafa ile yeter derecede çalışılmamaktadır."

Piyano pedallarının kullanılması hakkında, Antoine Marmontel şöyle diyor : "Pedalları kullanmasına izin verilen öğrencilerin büyük bir kısmı onları usülleri saymak için kullanırlar veya ayaklarını pedalın üzerine basarlar ve bir daha çekmezler. Şüphesiz ki, her ikisi de kusur sayılan bu alışkanlıklara sahip olmamak gerekir. Lavignac ise: "Pedal sanatı ayağın nasıl konulacağını değil, nasıl çekileceğini bilmektir" diyerek, gerekli öğüdü vermiştir.

alıntı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://blackmetal.yetkinforum.com
 
piano tarihçesi...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» piano....?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
blaCk MetaL :: Enstürümanlar... :: electro piano...-
Buraya geçin: